EPC gemeenschappelijke delen verplicht vanaf 1 januari 2024 – versie 2

Het EPC van de Gemeenschappelijke Delen van een appartementsgebouw geeft aan hoe energiezuinig de gemeenschappelijke delen en de collectieve installaties zijn. Het gaat niet alleen om de traphal, maar ook alle vloeren, muren en daken die door de eigenaars samen beheerd worden vallen onder de gemeenschappelijke delen. Elk appartementsgebouw (behalve nieuwbouw) is verplicht om dit EPC te hebben. Deze verplichting staat los van verkoop of verhuur.

Gemeenschappelijke delen

De gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw zijn meer dan alleen de traphal, de lift en de collectieve installaties. Het gaat ook om alle vloeren, muren en daken die door de eigenaars samen beheerd worden. Renovaties van deze gemeenschappelijke delen moeten door de eigenaars samen beslist worden.

Per appartementsgebouw

Een EPC van de Gemeenschappelijke Delen van een appartementsgebouw moet worden opgemaakt per appartementsgebouw. Wat gezien wordt als een appartementsgebouw staat los van de eigendomsstructuur of VME-structuur. Een gebouw kan meerdere huisnummers hebben (bijvoorbeeld bij meerdere ingangen) of meerdere adressen (bijvoorbeeld bij een hoekgebouw). De gebouwafbakening wordt bepaald door het Gebouwenregister en kan opgezocht worden in de basiskaart GRB van geopunt.be(opent in nieuw venster). Een EPC van de Gemeenschappelijke Delen wordt opgemaakt voor:
  • Een appartementsgebouw dat bestaat uit minstens 2 residentiële gebouweenheden. Ook als er geen gemeenschappelijke ruimten zijn moet dit EPC worden opgemaakt. Voorbeeld: voor een gebouw met 2 gebouweenheden, waarvan er 1 bereikbaar is met een buitentrap, zal ook een EPC van de Gemeenschappelijke Delen moeten worden opgemaakt.
  • Zowel appartementsgebouwen met 1 eigenaar als met meerdere eigenaars vallen onder deze verplichting.
Onder gebouweenheden’ vallen zowel appartementen als kleine niet-residentiële eenheden (winkels, medische praktijken, kantoren…). Bij de bepaling van het aantal eenheden in het gebouw moet steeds gekeken worden naar de feitelijke toestand. Die kan mogelijk verschillen van de vergunde situatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *